ČAS JE ZA BEZEG

23 maja, 2016
0
0

Bezeg cveti od maja do junija. Razvijejo se čudoviti beli cvetovi omamnega vonja. Kot čaj se posušeni cvetovi pogosto uporabljajo za pospeševanje potenja, lajšanje kašlja in pri povišani telesni temperaturi. Prav tako s čajem krepimo imunski sistem. Bezgov sok s svojimi številnimi vitamini pomaga pri prehladu. Z bezgovo vodo pa so si dekleta in žene umivale obraz, da so imele lepšo kožo. Bezgove jagode imajo veliko vitamina C in iz njih lahko naredite sirup ali marmelado. V preteklosti pa so ženske uporabile sok iz bezgovih jagod za temnenje las. 

Obrazna kopel z bezgom 

V vrelo vodo dajte dobro pest svežih ali suhih bezgovih cvetov. Obraz nagnite nad posodo in se čez glavo pokrijte z brisačo. Kopel naj traja 10 minut.

Tonik za obraz z bezgom

Pest bezgovih cvetov prelijte z 2 dl vrele vode. Pokrijte in pustite stati čez noč. Naslednji dan precedite, dodajte žličko limonovega soka in premešajte. Z tako dobljenim tonikom si s kosmom vate očistite obraz, vrat in dekolte. Koža bo nežno očiščena.

Tonik si izdelajte vsak dan svež.

Več receptov o izdelavi domače kozmetike dobite tukaj http://zalozba.kmeckiglas.com/Dom,%20narava,%20hobi/moja-domaca-kozmetika