POTICA tradicija na praznični mizi

21 decembra, 2017
0
0

Tradicija je identiteta naroda. Naša tradicija je, da ob večjih praznikih, tudi za božič, po domovih zadiši po potici. Naj torej diši …

Predstavljamo vam recept iz knjige Darila iz domače kuhinje.

Testo: 500 g bele moke, 250 ml mleka, 60 g sladkorja, 40 g kvasa, 10 g soli, limonina lupinica, 100g masla, 2 žlici ruma, 3 rumenjaki

Kvas zdrobite in mu dodajte malo toplega mleka, žličko sladkorja in žličko moke. Pustite, da vzhaja. Moko solite, dodajte v mleku raztopljeno maslo in sladkor, rumenjake, limonino lupinico, rum in vzhajan kvas. Lahko pa maslo s sladkorjem in rumenjaki umešate in to dodate k moki. Zamesite testo z ročnim mešalnikom, če ga nimate, pa ga stepite s kuhalnico. Obdelajte ga še z roko. Pustite ga v skledi počivati samo toliko časa, da pripravite nadev. Skledo pokrijte.

 

Nadev: 500–600 g mletih orehov, 200 g sladkorja, 60 g masla, limonina lupinica, sneg štirih beljakov, 1 rumenjak, 3 žlice ruma, 1 vaniljev sladkor, 1 kisla smetana (200 g)

malo kave, rumenjak

Iz beljakov naredite sneg, dodajte sladkor in ga primešajte k mletim orehom. Dodajte še preostale sestavine. Namažite model z maslom in ga potresite z moko. Odvečno moko stresite iz modela. Testo zelo tanko razvaljajte in ga namažite z nadevom, nato potico previdno zvijte. Preložite jo v model, večkrat prebodite in namažite s kavo, ki ste ji dodali rumenjak. Potico dajte kar v mrzlo pečico in jo pecite uro in pol pri 180 ° C. Če imate pečico na ventilator, temperaturo znižajte za 20 °C. Potica bo vedno enaka, če jo boste dali v mrzlo pečico. Še toplo obrnite in jo pokrijte s prtom.

Vesel božič in srečno 2018!