OPOJNI BEZEG

23 maja, 2016
0
0

Na pomlad se bezeg predstavi s svojimi opojno dišečimi belimi cvetovi. V septembru pa nas razveseljuje z globoko črnimi jagodami, ki vsebujejo rubinasto rdeč sok. Belo-črne so tudi zgodbe o bezgu, ki so v preteklosti krožile med ljudmi. Veljalo je, da mora biti ob hiši vsaj eno bezgovo drevo, da jo zaščiti pred hudobnimi duhovi. 

Bezeg niso uporabljali le zaradi njegove zdravilnosti, pač pa tudi v magične namene. Ponekod so verjeli, da v njem prebivajo čarovnice. Zato ni presenetljivo, da je bil bezeg v obdobju pokristjanjevanja na slabem glasu. Tako je nenadoma iz svetega drevesa postalo hudičevo drevo.

Naberite si bezgovih cvetov. Iz njih naredite sirup, ki bo prijetna osvežitev v vročih poletnih dneh. Nekaj cvetov posušite za čaj, ki vam bo pomagal v hladnem zimskem času. Z bezgovimi cvetovi pa lahko popestrite tudi okus svoje najljubše marmelade. Sok bezgovih jagod lahko deluje tudi kot blago odvajalo. 

V preteklosti so si z bezgovo vodo dekleta in žene umivale obraz, da so imele lepšo kožo. Sok bezgovih jagod pa so uporabile za temnenje las. 

Bezeg danes cenimo tako v kulinariki, naravnem zdravilstvu in tudi kot sestavino domače kozmetike.

Trenutek je ravno pravi, da si naredite kremo iz bezga, recept boste našli tukajhttp://zalozba.kmeckiglas.com/Dom,%20narava,%20hobi/eko-darila