Ponatis USPEŠNICE

6 marca, 2018
0
0

Knjiga avtorice Alenke Kodele z naslovom Najboljši piškoti, sladki grižljaji in slano pecivo je te dni doživela že sedmi ponatis. Zato ji nedvomno lahko rečemo uspešnica. 

Iz vsebine:

Čokoladne skodelice s čokoladno peno
 

300 g jedilne čokolade

 Jedilno čokolado segrejemo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici na 45 °C, nato jo na marmorni mizi ohladimo na 32 °C. Vzamemo papirnate skodelice za minjone premera 35 mm in vanje napolnimo čokolado. Pustimo minuto ali dve, nato pa čokolado zlijemo iz skodelic ter jih narobe obrnjene postavimo na mrežo, da se odvečna čokolada odcedi. Postavimo jih narobe obrnjene na peki papir in pustimo, da se čokolada strdi. Ko se na sobni temperaturi strdi, damo skodelice za nekaj minut v zamrzovalnik, nato pa jim odstranimo papir.

 Temna čokoladna pena: 250 ml sladke smetane, 125 g temne čokolade, 1 jajce, 20 ml ruma, 

2 lista želatine

 Jajce in rum penasto stepamo nad soparo. Dodamo v mrzli vodi namočeno želatino in dobro premešamo, da se raztopi. Dodamo še stopljeno čokolado in na koncu stepeno smetano.

 Bela čokoladna pena: 250 ml sladke smetane, 100 g bele čokolade, 1 jajce, 20 ml belega ruma, 

2 lista želatine, ¼ vaniljevega stroka

 Jajce, sredico vaniljevega stroka in beli rum penasto stepamo nad soparo. Dodamo v mrzli vodi namočeno želatino in dobro premešamo, da se raztopi. Dodamo še stopljeno čokolado in na koncu stepeno smetano.

 Na pladenj pripravimo čokoladne skodelice. Najprej do polovice nabrizgamo temno čokoladno peno in na vrh še belo. Na koncu lahko potresemo mlete lešnike, mandlje ali kokos, lahko pa okrasimo s svežim sadjem.